Despre noi

Adresa: N. Titulescu, bl.C3, sc.1, ap.3, Craiova, cod postal 200152

Tel. 0251 413 338
Fax. 0251 413 338
crucearosie.dolj@gmail.com
crucea_rosie_dj@yahoo.com

Cont curent pentru donatii: RO 30RNCB0140018454000001 – BCR- Suc. „Jiul”
Cont 2% din impozitul annual: RO 73RNCB014001845000003 – BCR Suc. „Jiul”

                                                                           logo-crucea-rosie.png                                         

RAPORT privind activitatea desfasurata de Comitetul Filialei de Cruce Rosie Dolj in

perioada 2013 – 2014

I. Structura organizatorica:

In perioada supusa analizei la nivelul judetului Dolj, structura organizatorica a filialei se prezinta astfel:

21 de subfiliale:

3 municipale (Craiova, Calafat, Bailesti)

4 orasenesti (Segarcea, Filiasi, Bechet, Dabuleni)

14 comunale ( Barca, Bistret, Breasta, Carna, Cetate, Leu, Melinesti, Macesu de Jos, Mischii, Negoi, Plenita, Poiana Mare, Sadova, Vartop, Valea Stanciului).

42 comisii de Cruce Rosie ( majoritatea in scoli )

989 membri de Cruce Rosie la 31.12.2013

797 membri de Cruce Rosie la 31.12.2014

Mentionam ca au fost cateva subfiliale care nu au functionat in aceasta perioada, membrii comitetelor dovedind lipsa de interes fata de realizarea programelor Crucii Rosii Dolj si – mai mult decat atat – neinregistrand nici un membru cotizant, motiv pentru care Comitetul filialei a propus dizolvarea acestora; este vorba desubfilialele din localitatile: Cetate, Leu, Mischii, Plenita, Vartop.

Informam Adunarea Generala ca s-au desfasurat adunari generale de alegeri in celelalte 16 subfiliale si ca urmare a activitatilor desfasurate de-a lungul timpului in colaborare cu autoritatile locale  s-a constituit o  noua subfiliala in comuna Malu – Mare, astfel ca la acest moment Filiala de Cruce Rosie Dolj functioneaza cu 17 subfiliale.

      II.        Programul de pregatire si interventie la dezastre

 

 1. Capacitatea de interventie
 • un detasament de interventie la Craiova;
 • un minidepozit local dotat cu materiale necesare ajutorarii de urgenta a unui numar de 200 de posibile victime ale unui posibil dezastru (paturi, saci de dormit, saltele, lenjerii, imbracaminte, incaltaminte).
 1. Pregatirea pentru interventie.

Detasamentul de interventie al filialei este special pregatit  pentru acordarea primului ajutor premedical si a suportului psihologic, precum si pentru misiuni de evaluare si distributie de ajutoare umanitare in caz de dezastre. Membrii acestui detasament participa periodic la cursuri de prim ajutor pentru reevaluarea cunostintelor in domeniu, organizand  demonstratii publice de prim ajutor cu prilejul marcarii evenimentelor importante din viata organizatiei de Cruce Rosie: Ziua Mondiala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, Ziua Crucii Rosii Romane, Ziua Mondiala de Prim Ajutor sau participand activ la simularile  organizate de filiala sau  ISU, cum ar fi:

 1. Simulari organizate de filiala

– Simulari de accident rutier: septembrie 2013, septembrie 2014, in colaborare    politia rutiera, in cadrul “Saptamanii de  prevenire a criminalitatii”

 1. Simulari organizate de ISU Dolj

– simulare accident aviatic: septembrie 2013 – Aeroportul Craiova

– exercitiu de alarmare publica in caz de cutremur: octombrie 2013 –Teatrul National Craiova

– exercitii de alarmare in caz de cutremur la diverse institutii in 2014.

De altfel, parteneriatul cu ISU Dolj constituie fundamentul activitatii filialei noastre in caz de dezastre, detasamentul nostru de interventie actionand  sub comanda ISU ori de cate ori este nevoie,asa cum s-a intamplat la inundatiile din primavara si vara anului 2014 cand am intervenit in sprijinul populatiei afectate din Carpen – Cleanov si Grecesti (cu pachete alimentare si paturi) sau Mischii,Murgasi, Simnicu de Sus ,Zanoaga – Leu (cu apa plata).

 1. Incheierea de parteneriate cu diverse organizatii sau institutii pentru asigurarea de servicii de prim ajutor la anumite evenimente organizate de catre acestea:

– Clubul sportiv “ Silver Fox” – la desfasurarea etapei judetene a concursului national de indemanare pe bicicleta “Cupa DHL”- mai 2013, mai 2014;

– Palatul Copiilor Craiova – la desfasurarea concursului national de karting-  Parcul Poporului Craiova – octombrie 2013 si octombrie 2014 la Centrul Multifunctional Craiova;

– diverse evenimente sportive la Sala Polivalenta si la stadionul din Craiova, la solicitarea organizatorilor;

– diverse concerte cu participarea unui public numeros – la solicitarea organizatorilor.

 1. O alta modalitate de pregatire pentru interventii in situatii de urgenta o constituie cursurile de prim ajutor care se organizeaza in conformitate cu legea 524/2004 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania care precizeaza ca atributie esentiala pentru Crucea Rosie “sa organizeze cursuri de surori voluntare de Cruce Rosie si cursuri de prim ajutor obligatorii pentru categoriile supuse riscurilor de accidentare”; si in perioada analizata , organizarea cursurilor de prim ajutor premedical a constituit una din principalele surse de realizare de venituri pentru filiala noastra.

Situatia se prezinta astfel:

Anul Nr. cursanti cu plata Suma incasata Nr. voluntari cursati

(fara plata)

2013 267 45.597 lei 30
2014 300 33.650 lei 100

De mentionat ca cea mai mare parte a cursantilor cu plata din anul 2014 o constituie elevii si studentii (taxa redusa la jumatate).

Printre institutiile care au beneficiat de aceste cursuri se numara :

Petrom , Civitas, CEZ, Dumagaz, Energovit, Almarom,Tudorhous Construct SRL,Termo SRL, Magna (Ford), Transelectrica, Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova.

 In acelasi context (pregatirea cat mai multor persoane in domeniul primului ajutor) ,Filiala de Cruce Rosie Dolj a desfasurat in perioada august – decembrie 2014 proiectul “SALVEZI DACA STII SA ACTIONEZI” finantat in proportie de 85% de catre Consiliul Judetean Dolj (concurs de proiecte).

Proiectul „Salvezi daca stii sa actionezi” si-a propus facilitarea accesului copiilor si tinerilor din Dolj la activitati educative extracurriculare de calitate, contribuind la dezvoltarea lor personala armonioasa.

S-au obtinut urmatoarele rezultate:

 • Abilitarea a 15 cadre didactice, studenti si elevi din Dolj ca formatori pentru cursuri de prim ajutor;
 • Abilitarea a 100 persoane din comunitati defavorizate ca furnizori de prim ajutor premedical;
 • Imbunatatirea abilitatilor a 30 voluntari, tineri din Craiova pentru a desfasura activitati de informare si promovare a stilului de viata sanatos la nivelul judetului Dolj;
 • Sensibilizarea comunitatii doljene in privinta importantei mentinerii sanatatii, in cadrul a 4 campanii publice, cu ocazia unor evenimente din calendarul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al Crucii Rosii:
 • Ziua Mondiala a Primului Ajutor -13 septembrie- tema: importanta dobandirii cunostintelor de prim ajutor de baza si impactul pozitiv al interventiilor de prim ajutor de baza in salvarea vietii – campanie publica in Piata Mihai Viteazul;
 • Saptamana sigurantei rutiere – tema: prevenire si prim ajutor in incidentele rutiere – campanie publica pe strazile Craiovei
 • Ziua Mondiala a Diabetului (14 noiembrie) – tema: prevenirea si depistarea precoce a diabetului/ complicatiilor – dezbateri cu grupuri de tineri si adulti din Dabuleni, realizate in Liceul C-tin Brancoveanu;
 • Ziua Naţională fără Tutun(cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie) – tema: efectele nocive ale fumatului active/ pasiv – dezbateri cu grupuri de tineri  din Calarasi, realizate in Liceul Tehnologic.

Ca urmare a rezultatelor obtinute in cadrul proiectului, acesta a obtinut titlul de  “CEL MAI TARE PROIECT IN DOMENIUL SANATATII” in cadrul Galei

“ESTI TARE, VOLUNTARE”, organizata de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, Centrul de Tineret Craiova, Centrul de Voluntariat Voluntaris.

Un alt proiect important implementat in 2014 de filiala noastra este cel care se refera la: *PUNCTE DE PRIM AJUTOR IN LOCALITATI IZOLATE*.

In judetul Dolj acest punct de prim ajutor a fost organizat in Comuna Botosesti – Paia, unde au fost instruite trei persoane – punctul fiind dotat cu urmatoarele materiale:

dispozitiv EKG, telefon mobil in retea Cosmote si cartela cu minute incluse pentru transmiterea EKG la distanta la serviciul medical specializat pentru telecitire si interpretare, glucometru, tensiometru, trusa de prim ajutor si consumabile.

Ne-am orientat la aceasta locatie intrucat Comuna Botosesti – Paia are in componenta doar satul Botosesti – Paia si se afla la aproximativ 60 km de Craiova, o portiune de 20 km fiind  drum greu accesibil. In comuna traiesc 850 de persoane,

65% dintre acestia fiind batrani – care in proportie de 50% au diverse boli cronice.

Exista un dispensar dar medicul de familie vine pentru consultatii doar de doua ori pe saptamana, intrucat nu are suficient de multi pacienti. La solicitare ambulanta poate ajunge in cca 1h 30min.

Un bun prilej pentru evaluarea si improspatarea  cunostintelor in domeniul primului ajutor premedical si de imbunatatire a reactiei in caz de dezastre il constituie “Competitia echipelor de prim ajutor din detasamentele de interventie in caz de dezastru”.

Etapa zonala a editiei 2013 a Competitiei a fost organizata de catre filiala noastra   la Craiova  in luna iunie (cu participarea echipelor filialelor Dolj, Gorj, Mehedinti si Olt) Locul 1 ocupat de echipa Doljului la aceasta etapa dandu-i dreptul sa participe la etapa nationala care s-a desfasurat la Bucuresti in luna septembrie  2013 .

La aceasta etapa au participat echipele a opt filiale ale Crucii Rosii Romane – cele din judetele Arad, Brasov, Cluj, Dolj, Dambovita, Iasi, Ilfov, Tulcea, echipa filialei Dolj clasandu-se pe locul al V-lea.

In anul 2014 etapa zonala a Competitiei s-a desfasurat tot la Craiova, echipa Filialei de Cruce Rosie Dolj ocupand locul I (participante echipele filialelor din Olt, Mehedinti, Dolj); la etapa nationala au participat echipele din Arad, Dimbovita, Dolj, Sector 1 Bucuresti, Tulcea, Botosani, Brasov, Cluj, echipa de interventie a Crucii Rosii Dolj ocupand locul al- II – lea, dupa echipa Crucii Rosii Dimbovita.

Mentionam ca echipele de interventie care ne-au reprezentat la cele doua editii ale Competitiei au fost –fiecare- la prima participare, ceea ce consideram ca este un avantaj pentru filiala noastra intrucat avem nevoie de cat mai multi tineri pregatiti sa intervina in caz de dezastre.

Iata si componenta echipelor:

2013:       

Mitroi Bianca – Elena, Nedelea Andreea – Cristina, Triculescu Raul – Stefan. Burdusel Daiana, Cimpeanu Radu –  Cristian, Duna Ramona – Mihaela.

2014:

Zamfir Raluca Bianca, Marghescu Corina, Nedelea Cristina Andreea, Radu Sorin Constantin, Sava Emil Adrian, Patru Iulia Cecilia.

La pregatirea acestora au contribuit: Dr. Dragomir Oana, Prohasca Ionut, Enuca Larisa.

      Nu putem trece mai departe fara a multumi coducerii Palatului Copiilor pentru sprijinul pe care ni l-a acordat pe parcursul anului 2014 in pregatirea echipei de interventie si desfasurarea etapei zonale a Competitiei de prim ajutor precum si a etapelor judetene ale concursului „Sanitarii Priceputi”, punandu-le la dispozitie spatiul si logistica necesare.

     

Un alt instrument eficient de pregatire a tinerilor in domeniul acordarii primului ajutor premedical il constituie concursul de educatie pentru sanatate si prim ajutor “Sanitarii Priceputi” care se adreseaza elevilor din gimnazii si licee.

„Sanitarii Priceputi” este singurul concurs pentru sanatate si prim ajutor de baza care se desfasoara in scolile din Romania de peste 50 de ani fara intrerupere si este organizat de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Administratiei si  Internelor.
Iata rezultatele obtinute:

Editia 2013:

Etapa Judeteana – Gimnazii: 29 mai 2013

Centrul de concurs: Sc.Gimnaziala „Gh.Titeica” – cu participarea unui numar  de   12 echipaje.
Locul  I:  Sc. Gimnaziala ”Tuglui” – profesor indrumator: Prohasca Ionut; acest
echipaj a reprezentat jud. Dolj la etapa nationala a concursului care
s-a desfasurat in luna august in Tabara scolara „Poiana Pinului” –
jud.Buzau, clasandu-se pe locul al VII-lea
     Locul II:  Sc.Gimnaziala „Nicolae Romanescu” –Craiova-prof. Indr.: Boldisor Viorica
Locul III:  Liceul Tehnologic „Al.Macedonski” – Melinesti –
profesor indrumator: Vasile Liliana
Mentiune:  Sc. Gimnaziala „Mihai Eminescu” – Craiova profesor indrumator: Dinu Mihaela – Adela
Mentiune:  Sc. Gimnaziala “Gh.Bibescu” – Craiova – profesor indrumator: Radutoiu Amira
Etapa Judeteana – Licee – 30 mai 2013

Centrul de concurs Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara  Craiova – cu participarea a 9 echipaje

Locul I:      Col.Nat.”Carol I” – profesor indrumator:  Simeanu Camelia

Locul II:     Lic.Teor.”Tudor Arghezi” – profesor indrumator: Fodor Atia
Locul III:     Lic.Teor.”Adrian Paunescu” – Barca- profesor indrumator: Nicolaescu Raluca
Mentiune:   Col.Nat. „Elena Cuza” – profesor indrumator: Graure Mirela
Mentiune:   Lic.Teor.”Independenta” – Calafat – profesor indrumator: Vanca Eufrosina

Editia 2014:

Etapa judeteana – Licee 30.05.2014:

Centrul de concurs: Palatul Copiilor – cu participarea unui numar  de 7 echipaje.
Locul I:     Colegiul National “Carol I” – profesor indrumator: Camelia Simeanu – care

a reprezentat filiala la etapa nationala a concursului,clasandu-se pe locul …

Locul II:    Colegiul National “Elena Cuza” – profesor indrumator: Mirela Graure

Locul III:  Liceul Teoretic “T. Arghezi” – profesor indrumator: Atia Fodor

Mentiune:   Liceul Teoretic “A. Macedonski” Melinesti – profesor indrumator: Vasile Liliana

Etapa judeteana – Gimnazii 28.05.2014:

Centrul de concurs: Palatul Copiilor – cu participarea unui numar  de  7 echipaje.
Locul I:      Sc. Gimnaziala “M. Eminescu” – profesor indrumator: Dinu Mihaela

Locul II:    Sc. Gimnaziala “Tuglui” – Dolj – profesor indrumator: Prohasca Ionut

Locul III:   Sc. Gimnaziala “N. Romanescu” – profesor indrumator: Boldisor Viorica

Mentiune:  Sc. Gimnaziala “Filiasi” – Dolj – profesor indrumator: Ion Cristiana Nicoleta
Jurizarea a fost realizata de medici si formatori pe prim ajutor cu experienta in acest domeniu.
Echipajele premiate au primit diverse materiale din partea Filialei de Cruce Rosie Dolj: tricouri, minitruse de prim ajutor si alte materiale promotionale cu insemnele Crucii Rosii (penare, bratari reflectorizante, carnete notes).

In legatura cu participarea  unitatilor de invatamant la acest concurs important pentru pregatirea  elevilor in domeniul primului ajutor de baza si a promovarii unui stil de viata sanatos, filiala noastra a desfasurat activitati de promovare, incepand cu prezenta voluntarilor in scoli si continuand cu organizarea mai multor intalniri cu profesorii care se ocupa de pregatirea echipajelor “Sanitarii priceputi”; in acest sens am primit un sprijin important din partea Inspectoratului Scolar Judetean ,care s-a implicat in organizarea si desfasurarea concursului.

In ceea ce priveste cursurile de pregatire a surorilor voluntare de Cruce Rosie trebuie sa recunoastem ca interesul pentru acestea s-a diminuat considerabil in ultima vreme, in anul  scolar 2012 – 2013  avand doar 14 absolvente, iar in 2013 – 2014 au absolvit cursul 20 persoane.

La buna desfasurare a cursurilor si-au adus contributia prof. Filimon Ion, prof. Ivancu Marioara, prof. Prohasca Ionut, asistent Filip Steluta.

III.             Educatie pentru sanatate si educatie umanitara

In perioada analizata, voluntarii filialei au organizat actiuni de promovare a sanatatii si a unui stil de viata sanatos marcand datele importante  din Calendarul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si vizand, in special, prevenirea imbolnavirilor cu TBC, HIV, ITS, prevenirea consumului de droguri, alcool si tutun. Partener indispensabil in aceste actiuni ne-a fost Directia de Sanatate Publica Dolj care, in afara de specialisti in domeniul sanatatii ne-a sprijinit si cu diverse materiale informative.

Am continuat si in acest an actiunile privind alimentatia sanatoasa a scolarilor precum si respectarea normelor de igiena individuala, in parteneriat cu mai multe unitati de invatamant din Municipiul Craiova, constand in dezbateri, mese rotunde cu parinti, cadre didactice si elevi, toate insotite de  distributie de pliante cu informatii pe tematica abordata. Voluntarii filialei impreuna cu medici scolari si alti colaboratori de la DSP au participat la 12 astfel de activitati, inregistrand peste 360 de beneficiari.

De asemenea,  Filiala de Cruce Rosie Dolj a organizat actiuni privind marcarea Zilei Mondiala de Lupta Anti SIDA (dezbateri cu elevii mai multor scoli din Craiova).

Este momentul sa prezentam si un proiect de suflet pe care l-am implementat in 2012:

„TINERII – ACTORI AI SCHIMBARII” sub coordonarea eficienta a uneia dintre voluntarele filialei: GUTA DIANA – TATIANA si cu aportul esential al voluntarilor (18) pregatiti special in acest scop.

Scopul proiectului: transformarea pozitiva a mentalitatilor si comportamentelor in cadrul comunitatilor de elevi din Dolj.

Obiectivele proiectului:

Proiectul Tinerii – actori ai schimbarii contribuie la dezvoltarea societatii prin modelarea comportamentelor si imbunatatirea atitudinilor tinerilor in vederea incurajarii respectului fată de semenii lor (persoane nevoiase, migranti, persoane vulnerabile în general) si fată de demnitatea umană. Proiectul isi propune sa sporească capacitatile tinerilor prin intermediul educatiei informale in vederea:

 • Sustinerii tinerilor sa adopte rolul de lideri pentru o transformare pozitiva a mentalitătilor si atitudinii atat în ei insisi cat si in comunitatea lor;
 • Constientizarii realitatilor internationale, cum ar fi impactul conflictelor armate si al migratiei asupra dezvoltarii unei tari;
 • Eliminarii stereotipurilor negative privind migrantii si minoritatile si sublinierea contributiei acestora la dezvoltare si la diversitate.

Obiectiv specific: O retea de voluntari de Cruce Rosie care integreaza valorile umanitare si le difuzeaza catre structurile educative.

Proiectul Tinerii – actori ai schimbarii a fost implementat in anul 2012 in 10 unitati de invatamant din judetul Dolj, beneficiind de finantare externa: Fundatia Lebara din Marea Britanie, prin intermediu Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Avand in vedere impactul proiectului in randul elevilor si al cadrelor didactice ne-am propus continuarea implementarii acestuia in 2013 – cu forte proprii in alte patru scoli, in functie de posibilitatile financiare de care dispuneam: Liceul “Traian Vuia”, Liceul Sportiv “Petrace Triscu”(pentru ciclul gimnazial), Colegiul “Stefan Odobleja” si Liceul “Adrian Paunescu “ din Barca.

In fiecare dintre cele 4 unitati de invatamant au fost selectate cate 3 clase la care s-au sustinut cate 4 module (Eu in lumea mea, Eu in lumea ta/ Bagajul meu, Diversitatea face diferenta, Tineri 3C = Constienti, Curajosi, Conectati, Actiune) a cate 50 minute fiecare. Dupa finalizarea celor 4 module, cele 3 clase au fost reunite intr-o grupa unica pentru sustinerea a 2 platforme de arte (a cate 50 minute fiecare), in cadrul carora voluntarii au facut demonstratii si apoi au urmarit demonstratiile elevilor.

Am inregistrat un numar de 300 de beneficiari la toate cele trei unitati de invatamant, elevii realizand ca pot ajuta comunitatea in care traiesc in foarte multe moduri, capatand mai multa incredere in sine, intelegand  ca diversitatea este importanta.

IV.             Activitatea sociala

Sprijinirea persoanelor cu vulnerabilitati sociale a fost si ramane o  preocupare continua a Crucii Rosii. Programele sunt diverse si aplicate distinct, conform nevoilor fiecarei comunitati in parte. Vom trece in revista doar cateva dintre cele mai importante proiecte derulate de Filiala de Cruce Rosie Dolj in anii 2013 si 2014.

Un proiect  social important, lansat in noiembrie 2009 – este “BANCA DE ALIMENTE A CRUCII ROSII”. Acesta presupune colectarea de alimente neperisabile in containerele special amenajate la hipermarket-urile Real si Metro, preluarea lor de catre voluntarii filialei si distribuirea pachetelor la persoanele nevoiase din Craiova si alte localitati ale judetului unde exista subfiliale functionale, conform anchetelor sociale realizate de catre voluntarii filialei sau de catre serviciile sociale ale primariilor cu care colaboram. Rezultatele obtinute pe proiect in perioada analizata sunt urmatoarele:

Anul Cantitate Suma Nr. familii Nr. membrii Suma urna
2013 Dolj 833 kg. 4.266 lei 76 271 605 lei
2013 Galati 798 kg. 4.030 lei 70 210

Total 2013

1.631 kg. 8.296 lei
2014 156 kg. 789 lei 15 62 472

Precizam ca, in cadrul Campaniei de sprijinire a populatiei afectate de inundatii din judetul Galati, in afara de alimentele colectate (si cu contributia hipermarket-ului AUCHAN), transportul organizat cu sprijinul ISU Dolj si Prefecturii Dolj a mai continut  5.880 litri de apa donata de CEZ si imbracaminte si incaltaminte donate de SELGROS , astfel incat valoarea totala a acestuia a fost estimata la suma de 19.375 lei.

Oricum, este de remarcat faptul ca in 2013 si 2014 s-a inregistrat un regres in ceea ce priveste cantitatea de alimente si suma colectata la urna din METRO unde, de altfel, proiectul aproape nu mai merge si daca luam in calcul si faptul ca REAL a fost preluat de AUCHAN (cu care Crucea Rosie Romana nu are inca parteneriat pe BANCA DE ALIMENTE  – se pare ca am pierdut un sprijin important pentru familiile cu probleme sociale din judetul nostru si va trebui sa gasim alte solutii.

In schimb Carrefour – Romania a fost alaturi de Crucea Rosie Romana in 2014 prin proiectul „Banca de Alimente pentru 41 de judete si cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti”.

Acesta a avut ca obiectiv ajutorarea cu alimente de baza a unui numar de 250 de familii din fiecare judet, deci si din judetul Dolj (familii si persoane nevoiase). Au fost distribuite pachete alimentare dupa cum urmeaza: 

 

  

Localitate Data distrib. Numar familii Nr. membri Copii   0-7 ani Copii

8-14 ani

Copii

15-18ani

Cleanov – com.Carpen 08.05.2014 50 135 7 4 3
Grecesti 09.05.2014 7 15 1 2
Calafat 12.06.2014 32 106 21 18 7
Barca 13.06.2014 35 166 45 47 8
Craiova 17.06.2014 70 282 51 61 39
Filiasi (Bilta) 18.06.2014 25 94 12 26 15
Sediu filiala 31 116 17 33 17
TOTAL   250 914 153 190 91

Trebuie sa amintim si faptul ca, in parteneriat cu AUCHAN Craiova, am organizat  actiuni de colecta de fonduri in perioada sarbatorilor de iarna, cu participarea unui numar de 30 de voluntari care au asigurat impachetarea gratuita a cadourilor pe care  cumparatorii le-au achizitionat din magazin, in baza bonului de casa, cu materiale puse la dispozitie de AUCHAN. S-a colectat suma de 1.705 lei in anul 2013 si suma de 2027 lei care s-au adaugat sumelor folosite pentru organizarea si desfasurarea actiunilor umanitare din programul filialei.

 

Un alt proiect social derulat in luna decembrie 2013 si decembrie 2014 este cel de distribuire a tichetelor sociale pentru familiile beneficiare ale Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, consolidata in 2009.

Pentru realizarea actiunii de distribuire a tichetelor sociale s-a luat legatura cu primariile din municipiul Craiova si localitatile din judet unde Crucea Rosie are subfiliale functionale.

La activitatile organizate in teritoriu au participat 10 voluntari, acestea derulandu-se dupa cum urmeaza:

Localitate Data Nr. familii Nr. persoane Nr. tichete
Barca 18.12.2013 44 207 220
Craiova 17.12.2013 50 177 250

TOTAL

2013 94 384 470

Craiova

23.12.2014 170 351 850

Calafat

20.12.2014 50 107 250

Bailesti

22.12.2014 50 145 250

TOTAL

2014 270 603 1350

O alta actiunede suflet organizata de filiala noastra  in parteneriat cu 3D COLOURS (Cinema REAL) s-a desfasurat in luna decembrie 2013 sub genericul “SARBATORI  ANIMATE”, pentru un numar de 90 de beneficiari – copii din cele 15 centre de plasament de tip familial din Craiova.                                                                                                                                  Actiunea a avut doua momente:

 1. Proiectarea unui film de animatie pentru copii (oferit gratuit de cinema)
 2. Distribuirea de pachete cu alimente si produse de igiena de catre

“Mos Craciun” de la Crucea Rosie.

Tot pentru copiii din centrele de plasament din Craiova am derulat in perioada februarie – aprilie 2013 proiectul “Imbunatatirea conditiilor de trai din centrele de plasament” avand la dispozitie o finantare de 5.000 de euro de la Crucea Rosie Germana, cu care s-au achizitionat si ditribuit la cele 18 centre de plasament (15 – de tip familial cu 127 de copii si 3 centre pentru copii cu handicap: 78 interni si 145 din familii – pentru recuperare) un numar de 15 calculatoare si 3 videoproiectoare pentru imbunatatirea activitatilor specifice. In plus, voluntarii filialei le-au predat copiilor primele lectii de folosire a calculatorului iar in parteneriat cu Scoala Gimnazia “Gheorghe Bibescu” si Scoala Gimnaziala “Elena Farago” – pe care le frecventeaza copiii din centre – am organizat si alte activitati: de educatie pentru sanatate (pastrarea igienei individuale si a locuintei, alimentatie sanatoasa, stil de viata sanatos), de initiere in domeniul primului ajutor de baza, daruind copiilor cu fiecare prilej materiale de igiena (periute de dinti, pasta de dinti, sapun) si incaltaminte donate de Deichmann.

Trebuie sa amintim, de asemenea, ca s-au  acordat si ajutoare in bani, dupa cum urmeaza:

Anul 2013:

 • suma de 1.000 lei – pentru Mladin Rodica – persoana disponibilizata, fara venituri, cu probleme de sanatate (suma donata – cu destinatie – de firma SC Donmely Com SRL);
 • suma de 463 lei donati in cadrul Campaniei umanitare de sprijinire a actiunii de reabilitare a Sectiei de Pediatrie a Spitalului “Filantropia” din Craiova.

 

Anul 2014:

 • suma de 2000 lei – pentru Raducan Liviu – Presedintele filialei, diagnosticat cu

“ Tumora cerebrala parieto – occipitala dreapta Glioblastom gr.IV”

 • suma de 10.800 lei pentru procurarea unui elevator persoana cu handicap (amputatie coapsa bilaterala) – Nicola Sabin).

 

Au fost acordate si ajutoare sociale materiale constand in produse de igiena, imbracaminte si incaltaminte atat la familii aflate in dificultate cat si la centre de asistenta sociala, in valoare totala de 27.932 lei in anul 2013, iar in anul 2014 in valoare de 18.927 lei.

Pentru implicarea permanenta si activa in viata comunitatii, pentru interventiile eficiente in sprijinul persoanelor vulnerabile din judetul Dolj,pentru intreaga sa activitate din anul 2014, Filiala de Cruce Rosie Dolj a fost recunoscuta ca “ CEL MAI TARE ONG” la GALA “ESTI TARE,VOLUNTARE!” , organizata de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, Centrul de Tineret Craiova, Centrul de Voluntariat Voluntaris.

Pentru a face cunoscute preocuparile Crucii Rosii si munca sa in folosul comunitatii am avut si in aceasta perioada aproape presa scrisa, posturile locale si nationale TV, posturi de radio locale care au prezentat in mod obiectiv realizarile filialei noastre, lucru pentru care le multumim si in acest cadru .

Evident ca am avut si neimpliniri in perioada analizata. Sunt domenii de activitate specifice Crucii Rosii carora nu le-am acordat intotdeauna atentia cuvenita (cum ar fi mobilizarea populatiei pentru donarea de sange, accesarea de fonduri europene, etc).

De asemenea nu toti membrii comitetului s-au implicat permanent in realizarea programelor Crucii Rosii Dolj.

In general, insa, consideram ca a fost o perioada cu realizari importante, cu interventii eficiente ale Crucii Rosii in momente dificile pentru o parte a comunitatii din Dolj, cu rezultate pozitive la majoritatea obiectivelor pe care ni le-am propus prin programele noastre si in acelasi timp o experienta de necontestat ce poate contribui la imbunatatirea activitatii organizatiei de Cruce Rosie a judetului Dolj.

   Nu putem incheia acest raport fara a aduce sincere multumiri tuturor voluntarilor Filialei de Cruce Rosie Dolj pentru implicarea lor in actiunile in folosul comunitatii, pentru contributia pe care si-o aduc zi de zi in sprijinul persoanelor vulnerabile, la imbunatatirea relatiilor dintre oameni, pentru a avea cu totii un viitor mai bun!